MemoPatInd title
select language
Despre proiect
Muzeu
Forum
Contact
Links
-
 Subcategorii:

Patrimoniu material 
Industria grea 
Industria usoara 
Transporturi 
Constructi
Energie 
Telecomunicatii 
Apa, amenajari hidrotehnice 
Documente, schite 

Patrimoniu imaterial 
Meserii uitate 
Marturii audio-video 
 
  imagine   imagine   imagine   imagine  
spacer
  Proiecte pentru aductiunea apei
  <inapoi la sectiune
 
Oferte de proiecte pentru aductiuni de apa in Iasi:
Dupa anul 1872, primaria orasului a inceput sa se ocupe de ingrijirea aductiunilor de apa. S-au intensificat eforturile pentru gasirea unei solutii pentru rezolvarea problemei alimentarii Iasilor cu apa. Necesitatea aducerii apei in Iasi a captat atentia unor oameni de afaceri, ingineri si diversi specialisti din tara si strainatate. Au fost prezentate numeroase studii, proiecte, propuneri care au fost motiv de discutii contradictorii si dispute. La inceput, oamenii de afaceri au fost atrasi de posibilitatea obtinerii unor profituri si au facut primariei orasului o serie de oferte bazate pe considerente exclusiv financiare.
Dintre acestia mentionam pe Dimitrie Monnier, ajutat de prestigiosul inginer englez William Lindley (7 iulie 1872), care se angaja sa obtina 6.000 mc/zi, si a carui propunere a fost aprobata, dar nu a fost pusa in practica deoarece costa prea mult, apoi societatea "Henry Slade et Bonnet" care se angaja sa obtina 3.000 mc/zi, dar a carei propunere a fost respinsa, apoi Alexandru Gr. Sutu, ca reprezentant al firmei engleze "Dimsdale and Comp." ce se angaja sa obtina 6.000 mc/zi,(25 iulie 1874) dar aceasta propunere a fost respinsa din cauza ca nu fusese reziliat contractul cu D. Monnier. A urmat apoi arhitectul Fragneau (30 august 1874) in numele casei "G. Eiffel et Comp." propunea un debit de 6.000 mc/zi, dar nici acest proiect nu a fost realizat; urmeaza propunerea "Societatii Hydraulice Vieneze" (15 iulie 1875) si "Societe des Eaux et des Travaux Municipaux" (12 iunie 1887), dar acestor propuneri nu li s-a dat curs.
Majoritatea ofertelor nu aveau la baza studii serioase si nici proiecte definitive, ele avand ca scop realizarea de catre ofertanti a unor profituri mari.

Esecul primelor oferte a determinat primaria sa se adreseze unor personalitati stiintifice ca Grigore Cobalcescu si Peru Poni, cerandu-le sfatul pentru analiza noilor proiecte. Au fost acordate fonduri pentru cercetari laborioase. Primarul municipiului a luat legatura cu mai multi specialisti din strainatate, si a fost aleasa propunerea lui I. Daste. Pentru partea geologica a studiului, specialistul francez a folosit studiile profesorului Gr. Cobalcescu. Studiul lui Daste a fost analizat de catre o comisie formata din Gr. Cobalcescu, ing. Septimie Monti si D. Frunza. La 22 iunie 1884, aceasta comisie contesta unele concluzii ale lui Daste in ceea ce priveste debitul izvoarelor analizate. Ca argument se utilizeaza observatiile facute in Iasi in anii 1879 si 1880 de catre prof. Petru Poni cu privire la apa recoltata din precipitatiile anuale.
Petru Poni recomanda ca alimentarea cu apa a orasului sa fie facuta de catre administratia orasului si nu prin concesionari, deoarece "interesul unui concesionar este de a distribui apa gratuita cat se poate mai putina, pentru a-si asigura prin aceasta o vanzare mai mare si prin urmare beneficii mai considerabile".

La 27 iunie 1892, Consiliul Comunal accepta oferta facuta de catre inginerul Scarlat Virnav pentru studii "complecte asupra tuturor sorgintilor din care s-ar putea indestula orasul cu apa". Inginerul roman stabileste debitul zilnic la 9.000 mc/zi.

La 18 mai 1896 inginerul Paianu propune un proiect de alimentare cu apa a orasului din izvoare subterane. O comisie formata din inginerii M. Tzoni, Charles Chaigneau, B. Braiescu si colonelul Botez, a analizat aceasta oferta. Din raportul comisiei, rezulta ca "dl. Paianu n-a pus pe comuna in starea de a cunoaste si examina existenta debitelor si calitatea resurselor ce D-sa ar fi descoperit". In consecinta, Consiliul Comunal hotaraste rezilierea contractului cu ing. Paianu.


 

despre echipa | modificat: 11.11.2007