MemoPatInd title
select language
Despre proiect
Muzeu
Forum
Contact
Links
-
 Subcategorii:

Patrimoniu material 
Industria grea 
Industria usoara 
Transporturi 
Constructi
Energie 
Telecomunicatii 
Apa, amenajari hidrotehnice 
Documente, schite 

Patrimoniu imaterial 
Meserii uitate 
Marturii audio-video 
 
  imagine   imagine   imagine   imagine  
spacer
  Bai publice
  <inapoi la sectiune
 
Bai publice in Iasi:
O dovada a preocuparilor domnitorilor pentru dotari edilitare in legatura cu aductiunea apei, o constituie si constructia feredeielor, adica a bailor publice. La data de 19 mai 1564, Alexandru Lapusneanu cerea dregatorilor de Bistrita sa-i trimita zidari buni care sa-i construiasca in orasul Iasi o baie.

In timpul lui Vasile Lupu, este atestata documentar existenta a doua feredeie, dintre care unul este cel din zona actualei bai comunale din strada Crisan, cunoscut sub numele de feredeul turcesc. Este prima baie despre care exista marturii scrise. Feredeul turcesc a fost demolat in 1894 pentru a fi inlocuit cu baia comunala de astazi. Apa necesara pentru acest feredeu era adusa cu ajutorul olanelor de la cismeaua "lui Butuc" situata la capatul dinspre Pacurari a actualei strazi Fatu.

Vasile Lupu a construit un feredeu si pentru familia lui, in interiorul Curtii Domnesti, dar acest feredeu nu mai exista astazi.

In a doua jumatate a secolului al XVII-lea, numarul feredeielor a crescut, astfel ca a aparut o strada numita ulita feredeielor (strada Crisan de astazi), iar apoi o mahala cu acest nume.


 

despre echipa | modificat: 10.11.2007