MemoPatInd title
select language
Despre proiect
Muzeu
Forum
Contact
Links
-
 Subcategorii:

Patrimoniu material 
Industria grea 
Industria usoara 
Transporturi 
Constructi
Energie 
Telecomunicatii 
Apa, amenajari hidrotehnice 
Documente, schite 

Patrimoniu imaterial 
Meserii uitate 
Marturii audio-video 
 
  imagine   imagine   imagine   imagine  
spacer
  Cismele
  <inapoi la sectiune
 
Cismele:
In timpul domniei lui Stefan Tomsa este atestata, de catre cronicarul Miron Costin, existenta fantanii lui Pacurar, dar notiunea de fantana putea insemna pana la sfarsitul secolului al XVII-lea nu numai "puturi" ci si instalatii mai perfectionate de distributie a apei denumite, prin termeni de origine turca, "cismea" sau "hazna". Din acest motiv, este posibil ca fantana lui Pacurar sa fie identica cu "cismeaua Pacurarilor" care a dat, mai tarziu, si numele unei strazi in acest cartier al orasului Iasi.

In anul 1639, cismeaua lui Butuc era cea care aproviziona cu apa feredeul turcesc. Aceasta cismea era situata la capatul dinspre Pacurari a actualei strazi Fatu.
Dupa N. Bogdan, care indica drept sursa a informatiei un hrisov din anul 1678, la inceputul secolului al XVII-lea, Iasii erau alimentati cu apa din izvoarele de pe podisul Galatii si din cismeaua lui Butuc.

Cateva marturii scrise confirma executia unor lucrari de alimentare cu apa in Iasi in anul 1677 in timpul domniei lui Antonie Ruset voievod. Cronicarul N. Costin arata ca: "Antonie Ruset voda a reparat biserica Sf. Neculai Domnesc si cu aceasta ocazie a facut cismea, adica o fantana in zidul bisericii despre partea cea mare a Curtii Domnesti, aducand apa pe oluri de departe la care a fost ispravnic Abaza clucerul."

Inginerul Mihailik de Hodocin a realizat o cismea de fier forjat care poate fi admirata si astazi in fata catedralei mitropolitane. Realizata in stil gotic in timpurile lui Grigore Ghica voda si turnata intr-o fabrica din Moravia, cismeaua reprezinta o imbinare armonioasa intre tehnica si arta. O descriere contemporana ne relateaza ca "monumentul ce se inalta pe piata Mitropoliei este lucrat in stil gotic din fier varsat bronzuit si in parte inaurit. El este asezat pe un strat de marmura alba cu trei trepte si masoara de la pamant pana in varf 24 palme (6,6 m) si trage 3.328 oca (4.234 kg). Sub stema tarii se afla inscrise in limba romana si cea latina : "Indemanarii publice consfintit Grigore Alexandru Ghica - domnul Tarii Moldovei 1851".
Spirala gotica a colonadei acestei cismele comparabila cu renumita Schöne-Brunen din Nürenberg, aduce o nota aparte in arta ieseana a monumentelor apelor.

In urma amenajarilor efectuate in aceasta perioada, Casa Apelor de langa Turnul Goliei si cismeaua de la baza acestuia capata aspectul lor actual. Cismeaua Goliei asa cum se prezinta ea in zilele noastre este frumos ornata cu muluri in baroc turcesc care acopera tot spatiul disponibil al soclului; gura de apa se afla in centrul unui bogat medalion subliniat de un chenar ce il separa, de o parte si de cealalta a doi pilastri canelati, care sustin, prin intermediul unei console bine reliefate, o tablie deasupra careia se detaseaza, intr-un oval, stema Moldovei.

Deosebita de cismelele de la Sf. Spiridon si Golia, dar tot de inspiratie orientala, este si gratioasa capela, care exista si astazi, a cismelei din incinta bisericii Barboi, construita, probabil, in acele timpuri. De altfel, in Orient se face distinctie intre instalatiile de perete pentru distribuirea apei (Golia, Sf. Spiridon), cunoscute sub denumirea de cismele, si cele terminale, protejate printr-un pavilion mai mult sau mai putin ornamentat (Barboi), numite "sybile".


 

despre echipa | modificat: 10.11.2007