MemoPatInd title
select language
Despre proiect
Muzeu
Forum
Contact
Links
-
 Subcategorii:

Patrimoniu material 
Industria grea 
Industria usoara 
Transporturi 
Constructi
Energie 
Telecomunicatii 
Apa, amenajari hidrotehnice 
Documente, schite 

Patrimoniu imaterial 
Meserii uitate 
Marturii audio-video 
 
  imagine   imagine   imagine   imagine  
spacer
  Conducte de apa
  <inapoi la sectiune
 
Conducte de aductiune a apei:
Primele lucrari de alimentare cu apa a orasului Iasi se pare ca au fost realizate in timpul domniei lui Vasile Lupu. Urmatoarea relatare din revista "Albina" (1837), arata existenta unor lucrari de alimentare cu apa a orasului: "Revarsarea raurilor au adus si mai multe daune prin sesuri iar aice in Esi de puterea puhoaielor s-au surpat punte de piatra apaducatoare a lui Vasile Voda ce era zidita peste rapa numita a Privighetoaiei". (aceasta rapa se suprapune aproximativ traseului actualelor strazi Saulescu - in amonte - si Closca - in aval ).

Este posibil ca, si inainte de Vasile Lupu, sa fi existat domnitori interesati de aducerea apei in oras. In articolul "Apa la Iasi", publicat in ziarul "Opinia"(1907), Gheorghe Ghibanescu scria: "Cel dintaiu voievod care a inzestrat Iasii cu cladiri temeinice a fost Stefan Tomsa voda la pragul secolului al XVII-lea; el a trebuit sa se gandeasca ca odata cu zidirea in piatra a Curtii Domnesti in locul curtii de lemn a lui Aron voda, sa aduca apa pe olane de lut culeasa de prin izvoarele ce stateau ascunse in coastele dealului pe care apoi s-a intins Sararia zisa in vechimi Muntenimea."

Cercetarile arheologice efectuate in vechea vatra a orasului au permis identificarea in mai multe puncte a unor conducte de apa care, prin sistemul de constructie si forma olanelor, dateaza din secolul al XVII-lea si chiar al XVI-lea. Astfel de lucrari s-au descoperit in zona blocului UJCM, de pe strada Stefan cel Mare si Sfant nr. 35, in zona Curtii Domnesti (Palatul Culturii), in perimetrul de fundare a noului Tribunal Judetean, in vecinatatea Catedralei Mitropolitane si in zona monumentelor medievale de la Sf. Sava.

Cercetarile realizate intre anii 1956 si 1960 au permis identificarea unor conducte din olane din sec. al XVI-lea in zona blocului UJCM de pe strada Stefan cel Mare si Sfant. Conductele descoperite au forma unui pentagon regulat (in sectiune), fiind protejate pe toate laturile cu pietre de rau de dimensiuni mijlocii, prinse cu mortar cu var hidraulic. Olanele au fost arse la rosu si au la suprafata cercuri de lut pentru o mai buna soliditate. Conductele de apa de pe strada Stefan cel Mare nr.35 sunt, de asemenea, construite din olane rosii.

Sapaturile arheologice efectuate in cursul anului 1960, in zona Curtii Domnesti, in perimetrul de amenajare a Teatrului de Vara, fac dovada existentei unui sistem de aductiune a apei pe conducte de olane din secolul al XVII-lea, care apoi se dezvolta in secolul al XVIII-lea. Olanele de diferite tipuri aflate aici se deosebesc intre ele prin constructia si sistemul lor de protectie. Astfel, cele mai vechi si anume acelea din secolul al XVII-lea sunt protejate cu pietre asezate in triunghi. In etapa urmatoare, la sfarsitul secolului al XVIII-lea, pietrele sunt inlocuite cu caramizi asezate de asemenea in triunghi. In ambele cazuri, vestigiile erau acoperite cu mortar.

Cu ocazia sapaturilor efectuate in zona fundarii noului Tribunal Judetean, s-a descoperit o conducta de aductiune din lemn.

Intre anii 1832 si 1864, Regulamentul Organic al Principatului Moldovei prevedea inlocuirea olanelor cu tevi de fier. In aceasta perioada incep lucrarile pentru realizarea canalizarii orasului Iasi. Absenta canalelor de scurgere a determinat deteriorarea lemnului folosit pentru "podirea" strazilor Iasilor. Inginerul austriac Rasek prevedea construirea unui canal boltit pentru colectarea apelor pluviale si a celor provenite de la cismele.

Inginerul Mihailik de Hodocin a avut un rol important in ameliorarea situatiei apelor din Iasi. De la el s-au pastrat doua planuri de alimentare cu apa din sursa Aroneanu - Ciric - Sapte Oameni. Apa era adusa prin tevi de fonta de la izvoare pana la Casa Apelor de la turnul Goliei.

In 1873 primarul C. Cristodulo-Cerchez a comandat la Glasgow "200 t teava de spija trebuitoare la prefacerea conductului general Ciric - Iasi". Un an mai tarziu au fost executate lucrari de amploare pentru captarea unor noi izvoare din dealul Ciric si inlocuirea conductei de aductiune de la hidrometrul Ciric la cel din zona cimitirului Eternitate.


 

despre echipa | modificat: 10.11.2007